2019. február 28., csütörtök

Uur kultuur (kultóra) #2

A hétvégén véletlenül letörölt bejegyzésben leírtam a múlt héten, hogy a beiratkozáskor 20 euróért lehetett igényelni Culture Cardot, ami valójában annyit jelent, hogy a Student ID Cardra a Cultuurkaart mezőbe odanyomtatták, hogy 2018-2019. Kulturális programokat lehet így elérni kedvezményes áron vagy akár díjmentesen.
A második "ingyenkoncert" tegnap este volt. Music of the Stars címmel egy zongora-hegedű duó zenélt, közben pedig képeket és videókat vetítettek a csillagos égboltról, a Napról, bolygókról. A koncepciót egy asztrofizikus hölgy találta ki, ő minden darab előtt rövid bevezetőt mondott a csillagok rezgéseiről, fényéről és hangjáról, valamint az éppen látható égitestekről.


A zenét hallgatva az volt a benyomásom, hogy a nehezen befogadhatótól közeledünk a harmonikus felé. Viszont a képeket és videókat nézve könnyebben emészthetővé vált az első két darab is, a többi már önmagában is élvezhetőnek tűnik számomra.

  • Arvo Pärt: Fratres
  • Iannis Xenakis: Dikhthas
  • Arvo Pärt: Spiegel im Spiegel
  • Philip Glass: Violin Sonata
  • J. S. Bach: Chaconne in D minor


Engem leginkább az varázsolt el, amikor egy nagyon jó minőségű felvételen az Orion csillagkép középső csillagaira közelített a teleszkóp (Orion övére), és közben Philip Glass szonátájának első tételét játszották a zenészek (a címre kattintva meghallgatható).


Uur kultuur (kultóra) #1
Memento-jelleggel álljon itt a múlt hét keddi koncert műsora. A LUCA School of Arts (Lemmensberg) koncerttermében zenélt a 103 tagú Nederlands Studenten Orkest (Holland Diákzenekar).
Overwin

  • Hawar Tawfiq: Barazah (a kurd származású zeneszerző a zenekar idei turnéjára komponálta ezt a darabot)
  • Szergej Prokofjev: 1. hegedűverseny
  • Dmitrij Sosztakovics: 7. szimfónia (Leningrád)

Ez utóbbit nagyon ajánlom meghallgatásra, például IDE kattintva. A koncert után a hosszú taps közben a zenekar mindenféle jelmezbe öltözött, és az ABBA együttes The winner takes it all című számát játszották, a karmester egy műanyag lézerkarddal vezényelt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése