2019. április 8., hétfő

Villers-la-Ville

Villers ciszterci monostorát 1146-ban alapították, az első szerzetesek Clairvaux-ból érkeztek. A 12-13. század folyamán építették az épületeket. Hatalmas, kéttornyú gótikus templomuk volt. A 18. században újabb épületrészeket emeltek, végül a francia forradalom elpuszította őket. Ahhoz képest viszont, hogy pl. Cluny romjai mennyire nem maradtak meg, ebben a romkertben kifejezetten sokminden látható: a templom boltozatának szentély felőli harmada, a tornyok egy része, a kerengő és az ebédlő falai, bizonyos épületrészek alsó szintje. A monostor mellett álló régi malomépület szolgál turistafogadóként. Pénztár, ajándékbolt és a ciszterci szerzetesség alapjait bemutató kiállítás után következik a romokhoz vezető sétaút. Az audio guide készülék opcionális, az egyes épületrészeknél mondanak el néhány dolgot Szent Benedek Regulájáról és a középkori szerzetesek életéről.
A romok közül egyedül az ebédlő területére nem lehetett belépni, ott két liba és két kecske él. A romkert területén gyógynövényeket is termesztenek, ezeket az apátsági boltban megvásárolható termékek előállításához (pl. tea, szappan) használják fel.
Az apátsági látogatás során Luca volt a kalauzom, aki korábban járt már Villersben egy teológus csoporttársával. Leuvenből egy átszállással személyvonattal utaztunk. A villersi megállóhely az egyszerű vallon megállók iskolapéldája. Innen húsz perc sétával értük el a monostor romjait, szombaton különös érdekesség volt a bolhapiac a falu határában. Egyébként rettentően érdekes, hogy a vasútvonalat úgy építették meg, hogy egy soklyukú hídon áthalad a romkert felett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése