2019. február 26., kedd

Görögről angolra

Már a harmadik szorgalmi hét kezdődött tegnap, és úgy érzem, lassan véget is ér. Szerdán és csütörtökön már csak egy-egy előadás lesz. A hétfő és a kedd viszont sokkal keményebb. A hétfő a három hosszú óra miatt. A kedd pedig azért, mert ezen a napon van a legtöbb készületet igénylő órám: a bibliai görög szövegolvasás.

A többi órához képest igen meglepő, hogy itt csupán heten ülünk a tanárral szemben (a többin általában harminc-negyven fős a hallgatóság). Garantált, hogy kb. legalább ötször mindenki szóhoz jut. Így itt vagyok a legjobban rászorítva arra, hogy angolul is szépen ki tudjam fejezni magam.
Az eddigi élményeim hasonlóak az ELTE-s latin minor elejéhez: a korábbi alapra épülő, de új szemléletű leíró nyelvtan és szövegolvasás. Csak itt ezt egyetlen kurzus foglalja össze. Egy nyelvtankönyv igékkel foglalkozó fejezetéből kell hétről hétre készülni.
Az óra első felében ezt beszéljük meg oly módon, hogy minden egyes paragrafust valaki a saját szavaival összefoglalja, majd a hétvége folyamán elküldött kérdéseinket együtt is megvitatjuk. Ezt követi a szövegolvasás. A Máté-evangélium 26. fejezetét kezdtük el, hétről hétre húsz verset preparálunk. Ma csodálkoztam rá arra, hogy annak ellenére, hogy az előző órán az első húszból csak tizenhármat olvastunk el, ma a 21-től folytattuk.
Az igazi nehézség számomra az, hogy a görög szöveget angolra kell lefordítani. Azt remélem ettől, hogy angolul is jobban megtanulok mind a szókincs, mind a mondattan tekintetében. A csoportban egyetlen "native English speaker" van, ő tud segíteni mindannyiunknak.
A mai óra különösen is érdekes volt, mert többen hiányoztak, így csak négyen voltunk, sok alkalom jutott mindenkinek a kibontakozásra. Amikor ma felolvastam egy verset, nagyon ügyeltem a helyes hangsúlyozásra, kicsit még büszke is voltam magamra. Ezután a tanár közölte, hogy már megint mindenhol a szó elejét hangsúlyoztam (már a múlt héten megbeszéltük, hogy ez "ősi magyar szokás szerint" van így). Szóval mostantól valószínűleg nekiállok hangosan is gyakorolni a hangsúlyozást.
Van hova fejlődni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése