2019. február 21., csütörtök

Uw PMD-zak werd geweigerd. Waarom?

Belgiumban nagyon szigorú rendszere van a szelektív hulladékgyűjtésnek. A különféle színű szemeteszsákokban különféle dolgokat kell gyűjteni. Ezeket a meghatározott napon elszállítják, kivéve az üveget, mert azt mindenkinek el kell vinnie a legközelebbi gyűjtőhelyre, ahol a színes és fehér üveget külön tartályba kell beledobni. A szemétszállítás díja pedig az az összeg, amit kifizetsz a szemeteszsákért. A rendszert úgy találták ki, hogy ha nem akarod különválogatni a hulladékot, végülis mindent beletehetsz a barna színű zsákba (ez a kommunális), viszont ez a zsák a legdrágább, szóval jobban jársz, ha minden típusból vásárolsz és válogatsz. Egy mobilalkalmazás segítségével nyomon lehet követni, hogy mikor milyen típusú szemetet visznek el. Ha nem akkor vagy nem azt a színű zsákot teszed ki az utcára, megbüntetnek.
Nagyon érdekes a kék színű PMD-zsák. Ebbe műanyag palackokat, fémdobozokat és italos dobozt szabad beletenni (Plastic bottles, Metal  packaging, Drink cartons). Mivel ez a zsák eléggé átlátszó, a szemetesek ránézés alapján látják, ha valami más is benne van. Ilyenkor nem viszik el, hanem egy piros tenyeret ragasztanak a zsákra. Ez még nem büntetés, csak figyelmeztetés: vissza kell vinni a szemetet, át kell válogatni, majd a következő alkalommal újra kirakni.
A 'piros tenyér'-matrica két rétegből áll, az egyik piros, a másik kék. A piros hátulján ott van, hogy mit nem szabad beletenni a PMD-zsákba. Uw PMD-zak werd geweigerd. Waarom? = A PMD-zsákot elutasították. Miért? (a Google Fordító nyomán...)
A piros színű réteget letépve megjelenik a kék, ami pedig megmutatja, hogy mit szabad a zsákba tenni. Hoe correct sorteren? = Hogyan kell helyesen válogatni?
A szelektív kategóriák nagyjából a következők:
- PMD, kék színű zsák
- soft plastic, mindenféle műanyag dolog, ami nem palack, rózsaszín zsák
- szerves hulladék (komposzt), zöld zsák
- üveg, nincs zsák, mindenki maga viszi el a legközelebbi gyűjtőponthoz
- papír, nincs zsák, vagy papírdobozban, vagy spárgával összekötve kell kitenni a megfelelő napon az utcára
- kommunális hulladék (mindaz, ami nem tartozik egyik előző kategóriába sem), barna zsák

Általában minden ideérkező számára először baromi nagy sokkot okoz, mit hova is kell dobni, hogy ne legyen gond. De két hét alatt már meg lehet szokni, hogy minek hova is kell kerülnie.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése