2019. február 19., kedd

Mijn uurrooster

Az óórraarendem

Kedd reggel van, eszembe jutott, hogy a tanári MA-képzés egyik legjobb előadása három féléven át mindig kedden reggel 8:00-tól 9:30-ig tartott: a Római irodalomtörténet Simon tanár úrral.

A leuveni órarendem első ránézésre sokkal lazábbnak tűnik, mint az elmúlt két és fél év otthoni, két képzésből összehangolt heti beosztása. És természetesen az is.
A nagy különbség, hogy az oktatás nyelve angol, ebbe már kezdek belejönni, de vannak dolgok, amiket nem értek. Másik különbség, hogy itt általában tényleg 110-120 percig tartják az órát a tanárok, szóval az órarendben nem véletlenül van két órás idősáv megadva mindegyiknek.
A hat órám öt kurzust takar, a Dogmatika heti két alkalommal van (hétfőn és szerdán). Ezen az órán még nem sok dogmatika volt, még a nagyívű bevezetésnél tart az órát tartó belga jezsuita atya. Viszont nagyon közvetlen a hallgatókkal, belga kifejezéseket és vicceket is elmond és elmagyaráz angolul.
Hétfő reggel egy komoly vallástudományi bevezetés van, már az első két órát is nagyon hasznosnak találtam.
Hétfő délután az Arabic Philosophy kurzuson Al-Farabi középkori arab filozófus munkáját olvassuk közösen, a tanár úr kommentálja, magyarázza a szöveget.
Kedden bibliai görög szövegolvasásra járok, ez egy kemény óra, de nagyon lelkes vagyok ezzel kapcsolatban, erről biztosan írok majd külön is. A leíró nyelvtant és a szövegolvasást ötvözi a kurzus, sok-sok otthoni feladattal.
Csütörtökön délután egy újszövetségi exegézis órát vettem fel, a Pál apostolhoz kötődő iratokkal foglalkozunk, egy német professzor, Bieringer tartja az előadásokat, az otthoni órák stílusához talán ez áll a legközelebb.
Alapvetően mindegyik kurzushoz kötődik hétről hétre feladott olvasmány, egy-két esetben további feladat is (pl. folyamatosan vezetett logbook, csoportmunka).

Az órafelvétellel kapcsolatban nagyon érdekes, hogy itt a kurzusok felvételekor már láthatóak a vizsgaidőpontok, és azokra is most kell jelentkezni. Így nemcsak az órarendem, hanem a vizsgabeosztásom is látszik már február közepén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése