2019. április 30., kedd

Bencés monostor Chevetogne-ban

A 19. század közepén a vallon Chevetogne mellett egy kastélyt építettek, ahol később - a 19. század végén - bencések, majd - a 20. század első felében - pár évig jezsuiták is éltek.
Lambert Beauduin Mont César-i (Louvain; ma Keizersberg, Leuven) bencés szerzetes 1925-ben különleges közösséget alapított. Célja az ökumenikus párbeszéd előmozdítása volt Kelet és Nyugat között. Közössége 1939-ben költözött Chevetogne-ba. Addigra a kastélyt már bővítették, de az épület két végéhez később építették hozzá a templomokat. A bizánci templom az 1950-es, a latin templom a '80-as években épült. Az ott élő bencés szerzetesek két rítus szerint végzik a liturgiát. A közösség egyik fele a latin, másik fele a bizánci templomban imádkozik, vasárnapokon és főünnepeken pedig mindannyian a bizánci templomban gyűlnek össze a liturgiára.
A monostorban szinte az év minden napján tartózkodnak vendégek, van külön vendégházuk is, de a kastély második emeletén is lehet kapni vendégszobát. A monostori termékek boltja és a két templom minden nap nyitva áll a látogatók előtt. A boltban könyveket, kegytárgyakat, sört, kozmetikumokat, liturgikus eszközöket és saját készítésű tömjént is árulnak. A bencés közösség létszáma kb. húsz-huszonöt fő.
Érdemes felkeresni a honlapjukat, ahol a bizánci templom liturgiáit akár élőben is lehet hallgatni:
https://www.monasteredechevetogne.com/
Itt pedig egy ének a keleti litrugiából:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése